Activitat 2- Geologia de melmelada


Nivell suggerit: cicle superior de primària

Objectiu: A aquest projecte l'alumnat aprendrà com les forces naturals formen les capes de roques de l'escorça de la Terra.

Materials (per a cada parell d'estudiants):
 • Una llesca de pa blanc
 • Una llesca de pa integral
 • Una llesca de pa de sègol fosc
 • Dues cullerades de melmelada o gelea
 • Dues cullerades de mantega de cacauet (cruixent) barrejats amb panses de raïm
 • Dos plats de paper
 • Depressor de llengua de fusta o plàstic ganivet
 • Culleres de mesura per servir la melmelada

geologia_melmelada.png


Instruccions:
 1. PAS 1. Feu que els i les estudiants treballen en parelles. Cada parella tindrà un plat de paper amb els ingredients abans esmentats.
 2. PAS 2. Expliqueu a l'alumnat que a l'activitat crearan i manipularan un sandvitx de la mateixa manera que les forces naturals forma capes de roca.
 3. PAS 3. Feu que tot l'alumnat col·loqui el pa blanc a un plat de paper. A continuació han d'estendre la crema de cacahuate sobre el pa blanc. Afegir a sobre el pa de blat integral i cobrir amb la melmelada. Finalment, cobrir amb el pa de sègol.
 4. PAS 4. Feu que l'alumnat posi noms als diferents tipus de roca. Si s'han familiaritzat amb la terminologia poden utilitzar noms imaginatius com "pissarra sana" per al pa de blat integral o "conglomerat enganxifós" per a la mantega de cacauet amb panses.
 5. PAS 5. Mentre els grups van muntant els sandvitxos que representen diferents capes de roca, aneu elaborant un diagrama a la pissarra. Tots els grups han de tenir les mateixes capes.

Avaluació i Discussió:
 1. Quan tots els sandvitxos estiguin muntats, discutiu el concepte de com algunes roques a l'escorça de la Terra estan en capes. Tingueu en compte que rarament trobem roques amb les capes planes i horitzontals. Sovint les capes que trobem estan plegades o trencats. Per il·lustrar aquestes estructures podeu fer que l'alumnat doblegui suaument els seus entrepans per formar un arc. (sempre han de mantenir les capes més antigues, el pa blanc, a la part inferior). Aquesta forma estructural s'anomena un "anticlinal".
 2. Ara, l'alumnat pot doblegar el sandvitx per formar un solc. Aquesta estructura s'anomena un "sinclinal".
 3. De vegades els blocs de l'escorça terrestre es mouen cap amunt i o cap avall al llarg de fractures importants o "falles." Aquest tipus de moviment pot provocar terratrèmols. Demaneu als grups que retallin els seus entrepans per la meitat i que moguin una meitat amunt o avall. Demaneu als estudiants que diguin quin costat s'ha desplaçat cap amunt o cap avall: o bé el costat esquerre s'ha mogut cap amunt i el dret cap avall o a l'inrevés. Aquest moviment es pot veure perquè el sandvitx té diferents capes. Això s'anomena una "falla vertical". Feu que els estudiants facin un dibuix d'aquest tipus de moviment de falla. També pot crear un altre tipus de falla, una falla "lateral". Demani als grups que facin lliscar una de les dues parts del sandvitx en horitzontal per produir un moviment lateral. Aquest tipus de moviment produeix els terratrèmols a la Falla de San Andrés a Califòrnia.

Amb aquest projecte podeu fer més demostracions sobre com es formen les capes de l'escorça i com es poden deformar. Algunes de les preguntes que es poden abordar són:
 1. Quina és la part més antiga del seu sandvitx? (Capa inferior, el pa blanc, la primera peça s'utilitza)
 2. Quina és la capa més jove? (Peça de dalt, pa de sègol, darrera peça per ser col locat)
 3. Si el centre de les capes de sandvitx es doblega cap amunt, quin tipus d'estructura s'obté? (Anticlinal)
 4. Si el centre de les capes es dobleguen cap avall, quin tipus d'estructura s'obté? (Sinclinal)
 5. Si el sandvitx es trenca (tall), mireu la relació dels diversos estrats dir el tipus de falla que es forma.

Recursos addicionals: